Improvisatietoneel bij Steunpunt Enkhuizen

Marianne (57) staat achter twee barkrukken die dienst doen als toonbank. “U wilt iets ruilen?”, vraagt ze haar tegenspeler. “Ja, het zit niet lekker op de rug van mijn vrouw”, is het antwoord. Het duurt slechts een paar minuten voordat Marianne ontdekt dat ze vandaag, tijdens de les improvisatietoneel op het Steunpunt Enkhuizen, een lingerieverkoopster is.

Al zo’n vier jaar komt Marianne op de dinsdagmorgen naar het Steunpunt voor de wekelijkse toneellessen (sociale competentietraining). “Ik startte hiermee omdat ik een nare ervaring achter de rug heb. Thuis had ik weinig om handen, dus het was een verademing om onder de mensen te zijn en plezier te maken. Zodra ik hier ben, laat ik mijn dagelijkse zorgen achter me. Niets moet, alles mag.”

“De improvisatie-oefeningen helpen onze deelnemers bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden, zelfvertrouwen en assertiviteit”, vertelt begeleidster Annemiek. “Tijdens de lessen oefenen we voorvallen uit het dagelijks leven. Belangrijk is steeds hoe je een ander duidelijk maakt wat je bedoelt en hoe je een situatie positief oppakt. Hoe ga je bijvoorbeeld spontaan een gesprek aan met een vreemde op een bankje in het park of hoe ruil je iets in een winkel?” Iedere les begint met een swingende warming-up. “Daarna doen we een meditatieoefening, zodat iedereen helemaal bij zichzelf komt.” Hoe de rest van de les eruit ziet, hangt af van de deelnemers. “Maretty (Verhip) en ik spelen in op wat er leeft. Veel mensen voelen zich minderwaardig of lopen
rond met schuldgevoelens. In onze lessen proberen we hen te laten zien dat ze er mogen zijn.”

Nee zeggen

De toneellessen geven Marianne meer zekerheid en zelfvertrouwen in haar dagelijks leven. “De ‘buitenwereld’ is best hard. Door de improvisatieoefeningen krijg ik er meer vertrouwen in dat ik situaties buiten het Steunpunt ook aankan.” Vooral ‘nee’ zeggen, vindt Marianne lastig. “Ik wil graag dat anderen mij aardig vinden. Op mijn woonlocatie verwachten mensen vaak dat ik tijd voor ze heb. Als ik mijn grenzen niet aangeef, breng ik mijzelf in de problemen. Ik moet me opeens haasten om een afspraak te halen. Ook komen anderen geregeld naar me toe om geld van me te lenen. Als ik steeds ‘ja’ zeg, houd ik niets over.” Door toneel leert ze stap voor stap haar grenzen aangeven. “Ik kan steeds makkelijker ‘nee’ verkopen.” Toch blijft het af en toe lastig. “Gelukkig lukt het me steeds vaker om mijn antwoord uit te stellen. Soms overleg ik met de begeleiders op het Steunpunt. Dat geeft me vertrouwen.”

Stralend falen

“Iedereen kan op het Steunpunt aan de toneellessen deelnemen”, aldus Annemiek. “Ongeacht leeftijd, voorgeschiedenis en ziektebeeld. Anders zijn, mag hier. We respecteren en accepteren elkaar.” Toneelervaring is geen vereiste. “Deze vaardigheden ontwikkelen deelnemers gaandeweg. Vooral in het begin vinden mensen het vaak spannend om een rol te spelen. Logisch, nieuwe dingen zijn altijd spannend. In de groep heerst echter een grote mate van veiligheid en vertrouwen. Dat helpt deelnemers over de drempel. We zien dat mensen het heerlijk vinden om in een ontspannen sfeer dagelijkse situaties te oefenen. Alles begint met besef. En als dat er eenmaal is, zien we mensen groeien. Ook mag je hier ‘fouten’ maken. Wij noemen dat stralend falen. Dagbestedingslocaties worden steeds toegankelijker voor een gemengd publiek. Dat levert een grote meerwaarde op. Onze deelnemers raken bekend met mensen van ‘buiten’. Buurtbewoners verliezen hun stigma ten opzichte van mensen met psychische problemen. En op het gebied van zelfvertrouwen en assertiviteit kunnen velen iets leren.”

Meer weten? Neem contact op met Steunpunt Enkhuizen op 0228 32 56 46.

Dit bericht delen via:
      
Aanmelden Stel een vraag