Zwaardere problematiek


Maaike werkt op een woonlocatie in Purmerend. “Ik begeleid zeven cliënten met chronische psychiatrische problemen, van schizofrenie tot persoonlijkheidsstoornissen. Een aantal van mijn cliënten kampt daarnaast met een verslaving.”

Haar werk als persoonlijk begeleider wordt steeds intensiever. “Toen ik hier net werkte, waren onze bewoners een stuk zelfstandiger en stabieler. Nu mogen enkel nog cliënten met een zorgzwaartepakket drie of hoger in een groep wonen. De ziektebeelden zijn dezelfde, maar bij deze mensen is de ziekte vaak meer aanwezig. Mijn cliënten zijn regelmatig psychotisch of hebben psychotische gedachten. Zij hebben daardoor meer behoefte aan persoonlijk contact en hebben mij steeds vaker nodig om hun grip op de werkelijkheid te behouden.”

Agressie en bedreigende incidenten

Geregeld krijgen begeleiders te maken met agressie en bedreigende incidenten. “Laatst gooide een schuldeiser van een drugsverslaafde cliënt bierflessen tegen onze kantoorramen. In dezelfde week werden twee collega’s van mij bedreigd door psychotische cliënten, voor wie op dat moment geen crisisplekken beschikbaar waren. Ook werden er in huis spullen gestolen.” Door dergelijke voorvallen is Maaike bewuster bezig met haar veiligheid. “Ik ga alleen nog samen met collega’s naar cliënten die psychotisch zijn. En voor onze veiligheid worden in de tuin camera’s en extra verlichting geplaatst. Daarnaast werken we niet meer alleen tijdens de avonden en in de weekenden. Het is vervelend dat dit nodig is.”

Onveilig gevoel

Niet alleen de veiligheid van de begeleiders komt in het geding. “Ook de veiligheid van onze bewoners kunnen wij niet meer op elk moment garanderen. Iemand die psychotisch is, kan zich heel dreigend opstellen naar zijn medebewoners. Cliënten die kampen met een verslaving dwingen huisgenoten soms hun geld te lenen. Af en toe zijn er ’s nachts dealers in huis of worden spullen gestolen. Dit geeft cliënten een onveilig gevoel.” In de nabije toekomst verwachten Maaike en haar collega’s meer cliënten met complexe problemen. “Daarom is er nu al veel aandacht voor bijvoorbeeld de omgang met agressie. Een collega van me start binnenkort met een studie verslavingszorg. Daarnaast zoeken we collega’s met expertise op het gebied van opnames en crisissituaties.

Risico's, incidenten, psychoses, criminaliteit en drugsgebruik zullen oplopen

Ik ben heel benieuwd hoe de toekomst er voor ons uitziet. Kunnen we straks nog wel in de wijk blijven? Veroorzaken onze cliënten niet te veel overlast? Komen er nachtdiensten? Ik vermoed dat risico’s, incidenten, psychoses, criminaliteit en drugsgebruik alleen maar zullen oplopen. Natuurlijk groei je als begeleider mee naar de nieuwe situatie, daardoor verschuiven je grenzen. Waar mijn grens ligt, kan ik alleen in de praktijk ervaren. Gelukkig ben ik vrij nuchter. Ik bekijk het gedrag van een cliënt als ziekte en trek het mij niet persoonlijk aan.” Hierdoor vindt Maaike haar werk nog steeds leuk en uitdagend. “Cliënten zijn vaak dankbaar voor de zorg die je biedt. De kleine successen die zij boeken, een gang naar een mooie dagbestedingsplek of een hernieuwd contact met familie, maken mijn werk de moeite waard.”

Maaike, persoonlijk begeleider

Dit bericht delen via:
      
Aanmelden Stel een vraag