Digitale begeleiding doet niet onder voor fysieke bezoeken

"Alsof de begeleider aan de keukentafel zit"

In oktober 2012 startte Mary als Locatiehoofd in het ambulante team Zaandam. Ze werd projectleider van de pilot digitale begeleiding met beeld. “De betrokken medewerkers waren helemaal enthousiast over deze nieuwe werkwijze en namen mij hier direct in mee.”

Mary ziet medewerkers hun werktijd flexibeler en efficiënter indelen. “Via een beeldscherm kun je het geijkte praatje over het weer overslaan. Gesprekken gaan hierdoor sneller naar de kern. Onze werknemers zijn door de inzet van digitale begeleiding minder op pad en kunnen meer cliënten bedienen. Dit is belangrijk in een tijd waarin we meer moeten doen met minder middelen.” Toch is het voor Mary heel belangrijk dat de RIBW de kwaliteit van zorg voor cliënten behoudt. “Hoe dit gebeurt? Digitale begeleiding doet kwalitatief niet onder voor fysieke begeleiding. Begeleiders bespreken dezelfde onderwerpen met hun cliënt. Sommige cliënten hebben zelfs het gevoel dat hun begeleider bij ze aan de keukentafel zit. Op de momenten dat er fysieke begeleiding nodig is, wordt deze acuut ingezet. Bijvoorbeeld bij een dreigende crisis. Ik vermoed dat we in de toekomst, naast de fysieke begeleiding, ongeveer 85% van onze begeleiding digitaal kunnen aanbieden.”

Complexiteit caseload is bepalend

“Het enthousiasme van medewerkers voor de nieuwe manier van werken, hangt vooral af van hun eigen ‘know-how’”, aldus Mary. “Ook is de complexiteit van de caseload bepalend. Iemand die alleen 65-plussers begeleidt, heeft wat meer tijd nodig dan iemand die enkel jongeren ondersteunt.” Als leidinggevende probeert Mary gunstige voorwaarden te scheppen. “Per gebied zoeken we momenteel uit waar we wifipunten kunnen creëren. Gemeentehuizen, sociale wijkteams en andere zorgorganisaties lijken hiervoor praktische locaties. Onze medewerkers moeten in de toekomst op diverse plekken in de regio terecht kunnen voor beeldbellen. Dit vergroot hun flexibiliteit en hun mogelijkheden tot samenwerking.”

Dit bericht delen via:
      
Aanmelden Stel een vraag